LONDEN - Militairen en agenten van Zuid-Sudan maken zich nog steeds schuldig aan moorden, verkrachtingen en martelingen in de oostelijke staat Jonglei.

Dat meldde Amnesty International woensdag in een nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie roept de regering van Zuid-Sudan op iets te doen aan de gewelddadigheden.

Medewerkers van Amnesty reisden de afgelopen tijd door het gebied en registreerden een reeks van verklaringen over gruwelijkheden gepleegd door leden van het Zuid-Sudanese leger (SPLA) en de speciale politie (SSPS). Eerder riep de VN-vredesmissie in Zuid-Sudan al op tot onmiddellijke actie in verband met het geweld.

In plaats van dat ze veiligheid in de regio brengen, maken het leger en de politie zich schuldig aan ''een schokkende schending van mensenrechten'', aldus Amnesty.

''Autoriteiten accepteren het dat individuen zich schuldig maken aan gewelddadigheden en zeggen dat het niet illustratief is voor het leger. Maar dit mag niet worden gebruikt om het geweld goed te praten.''

Akkoord

Sudan en Zuid-Sudan sloten vorige week een akkoord over olie, handel en veiligheid. De landen dreigden in april nog verzeild te raken in een totale oorlog. Door de overeenkomst lijkt een deel van de spanningen tussen beide landen weggenomen.