VATICAANSTAD - De rechtbank in Vaticaanstad heeft dinsdag een onderzoek gelast naar de gendarmerie in de kleine kerkelijke staat. 

Hij besloot daartoe, nadat de gevangen gehouden butler van de paus, Paolo Gabriele, en diens advocaat beschuldigingen tegen het korps van ongeveer 100 agenten hadden geuit. 

Het proces tegen Gabriele, dat zaterdag begon, werd dinsdag voortgezet. Hij wordt verdacht van diefstal van honderden vertrouwelijke memo's en andere documenten waaruit corruptie in het Vaticaan zou blijken. Dat deed hij naar eigen zeggen ''om het kwaad en de corruptie'' binnen het Vaticaan te bestrijden.

De butler zei dinsdag in de eerste weken na zijn arrestatie in mei in een heel kleine ruimte met voortdurend het licht aan te zijn vastgehouden. Na 53 dagen in die ruimte werd hij onder huisarrest geplaatst. 

Journalisten

De zittingen zijn niet openbaar. Wel mogen tien bij het Vaticaan geaccrediteerde journalisten de zaak bijwonen. Zij doen na afloop verslag aan andere mediavertegenwoordigers.

Gabriele bekende dat hij de vertrouwelijke documenten heeft gekopieerd en aan journalisten doorgegeven. Hij sprak echter de beschuldiging van omvangrijke diefstal tegen. ''Ik voel mij schuldig dat ik het vertrouwen heb misbruikt dat de paus in mij had gesteld'', zei hij. 

De butler kan 4 jaar gevangenisstraf krijgen, als hij schuldig wordt bevonden. Waarnemers gaan er echter van uit dat paus Benedictus XVI zijn vroegere vertrouweling bij een veroordeling gratie zal schenken.

Gabriele zei dinsdag dat hij alleen handelde en geen geld heeft gekregen. Het Vaticaan echter verdenkt Claudio Sciarpelletti, computerexpert bij het Vaticaanse staatssecretariaat, ervan Gabriele te hebben geholpen. Hij moet in een afzonderlijke zaak terechtstaan. 

Ook de Duitse priester Georg Gänswein, particulier secretaris van de paus, legde een verklaring af. Gabriele zou de documenten van zijn bureau hebben geplukt. De priester zei dat hij tot kort voor Gabrieles aanhouding de butler niet verdacht.