AMSTERDAM - Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet nog geen reden om de landelijke uitvoering van de wietpas uit te stellen of de omstreden pas helemaal af te schaffen.

Hij wil pas conclusies trekken na een evaluatie die later deze maand moet verschijnen.

"Ik ga niet het beleid bijstellen voordat we alle feiten hebben en alle overleggen hebben gevoerd", zei Opstelten dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Hij zei goed te willen luisteren naar de bezwaren van gemeenten, maar wees er ook op dat het drugstoerisme fors is afgenomen in het zuiden van het land, waar de wietpas al is ingevoerd.

Op de wietpas, die op 1 januari landelijk moet worden ingevoerd, is veel kritiek. Vrijdag pleitten acht Limburgse burgemeesters voor uitstel van de landelijke invoering van de wietpas.

Ze stellen dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden pas. Ook andere gemeenten, waaronder de vier grote steden, hebben kritiek.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei vrijdag al dat het kabinet vooralsnog vasthoudt aan landelijke invoering op 1 januari.