TBLISI - President Michail Saakasjvili van Georgië heeft dinsdag de nederlaag van zijn Verenigde Nationale Beweging (UNM) bij de parlementsverkiezingen van maandag erkend. 

Zijn partij gaat in de oppositie, zo liet de president weten in een tv-toespraak.

Eerder eiste de partij de overwinning nog op. Bijna onmiddellijk daarna liet oppositieleider Bidzina Ivanisjvili weten dat zeker 100 van de 150 zetels in het parlement naar zijn coalitie, Georgische Droom, waren gegaan.

Ivanisjvili heeft Saakasjvili gevraagd op te stappen. Zijn eigen ambtstermijn loopt nog één jaar.

''De enige juiste beslissing nu zou zijn als Saakasjvili aftreedt'', zei Ivanisjvili tijdens een persconferentie.

Rozenrevolutie

De verkiezingen golden als een soort referendum over Saakasjvili. Exitpolls, ook die op de staatstelevisie, wezen op een nek-aan-nekrace. Nadat een kwart van de stembureaus zijn resultaten had gemeld, had Georgische Droom ruim 53 procent van de stemmen tegen iets meer dan 41,5 procent voor de UNM.

Saakasjvili, getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, leidde in 2003 de zogenoemde Rozenrevolutie. Zijn populariteit is sindsdien sterk afgenomen.

De verkiezingen werden gehouden in een gespannen sfeer. Oppositieleider en miljardair Ivanisjvili weigerde zijn stem uit te brengen, omdat de president volgens hem de regels voor de verkiezingen niet naleefde.

Waarnemers die de Georgische Droom op pad stuurde, kregen geen identiteitskaarten om hun werk te doen. Anderen ontvingen dreigtelefoontjes. Zeker één waarneemster werd met een honkbalknuppel geslagen in een stemlokaal in de hoofdstad Tbilisi. Ook Amnesty International maakte melding van misstanden.

Winnaar 

Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, maar we zullen geen wraak nemen op degenen die hier verantwoordelijk voor zijn." Dat zei de winnaar van de parlementsverkiezingen in Georgië dinsdag. Bidzina Ivanisjvili, partijleider van Georgische Droom (GD), zei alleen een rechter te willen aanklagen ''om een voorbeeld te stellen.’’

Nadat Saakasjvili zijn verlies had erkend en had gezegd  verkeert het land in extase. Opgetogen jongeren in auto’s met blauwe vlaggen joelen ''we hebben gewonnen!". 

Op het partijkantoor van oppositiecoalitie Georgische Droom werd een toast op de overwinning uitgebracht met de traditionele sterke drank tsjatsja. ''Dit is een wonder. Niemand had dit voor mogelijk gehouden tijdens het regime van Saakasjvili, maar vandaag is het zover. Ik ben heel blij", zei Irakli Garabisjvili, een van de GD-leiders. Verder heerst er ook opluchting dat Saakasjvili niet door geweld of grootscheepse fraude de winst naar zich toe heeft getrokken.