BERLIJN - Duitsland is in de ban van de grootste voedselvergiftiging ooit in het land. Ruim 9400 kinderen en jongeren hebben een heftige aanval van diarree gehad.

De autoriteiten zoeken de oorzaak in schoolmaaltijden.

Het verantwoordelijke Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL) heeft echter nog geen spoor naar de bewuste bacterie of virus, meldde een woordvoerster dinsdag.

Opvallend is wel dat alle getroffen scholen en instellingen maaltijden kregen van Sodexo. Scholen en kantines in de regio in Berlijn en Südthüringen hadden maandag uit voorzorg afgezien van maaltijden van Sodexo.

Het zwaarst getroffen zijn de regio's Brandenburg, Saksen en Berlijn. Minstens 23 patiënten moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Sodexo wijst erop dat er sinds vrijdag geen nieuwe ziektegevallen zijn gemeld.

Dichtbij

In een reactie tegenover NU.nl laat Sodexo weten de ontwikkelingen in Duitsland op de voet te volgen. "Maar in Nederland speelt het totaal niet", zegt een woordvoerster.

"Sodexo heeft voedselveiligheid enorm hoog in het vaandel staan en neemt deze mogelijke voedselvergiftiging zeer serieus. Duitsland is natuurlijk erg dichtbij. Het gaat om het welzijn van onze klanten en dat is heel belangrijk."