'Politie Egypte nog net zo bruut'

CAÏRO - De mensenrechten worden in het ‘nieuwe’ Egypte nog net zo met voeten getreden als in het tijdperk van de vorig jaar afgezette president Hosni Mubarak. 

Wie in handen van de politie en de veiligheidsdiensten valt, kan rekenen op een brute behandeling. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van Amnesty International.

Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft de nieuwe president Mohamed Mursi met zijn regering nog niets ondernomen tegen de wijdverbreide mishandeling van demonstranten en gevangenen.

Ook onder de Opperste Militaire Raad, die na het vertrek van Mubarak 16 maanden de macht overnam, was de bescherming van de mensenrechten een wassen neus.

Electroshocks

In het rapport worden voorbeelden gegeven van demonstranten die elektroshocks kregen toegediend of seksueel werden vernederd. Agenten en militairen hebben tijdens demonstraties met ''excessief geweld'' ingegrepen, aldus Amnesty. De daders komen er vrijwel altijd mee weg.

De organisatie wijst de nieuwe door islamisten gedomineerde regering op haar ''historische verantwoordelijkheid''. De revolutie in Egypte begin vorig jaar was onder meer het gevolg van de dood van een man die door agenten was afgeranseld.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie