TBILISI - ''Gaoe marjoz'' (Voor de overwinning) klonk maandagavond uit duizenden kelen op het Vrijheidsplein in Tbilisi. 

De oppositiecoalitie Georgische Droom (GD) van Bidzina Ivanisjvili (56) behaalde volgens exitpolls de meeste stemmen tijdens de parlementsverkiezingen.

De Verenigde Nationale Beweging (UNM) van president Michail Saakasjvili (44) heeft erkend dat Georgische Droom een meerderheid heeft behaald, maar claimt dat ze de meerderheid in het parlement behoudt. Dit omdat meer individuele kandidaten van UNM zouden hebben gewonnen in de regio’s. Saakasjvili’s partij heeft nu 119 van de 150 zetels in het parlement.

Provocaties

''Ik verwacht dat we niet minder dan honderd zetels krijgen in het nieuwe parlement", zei Ivanisjvili tegen een menigte voor zijn partijkantoor in de hoofdstad. Volgens onderzoeksjournalist ensocialemediamanagervan de GD, Georgi Oedzilaoeri, zet de UNM nu haar aanhang onder druk om te blijven geloven in de overwinning.

''Als de UNM laat zien dat ze heeft verloren dan legt haar aanhang zich daarbij neer en houdt ze zich kalm en dat is niet de bedoeling van Saakasjvili", stelt Oedzilaoeri.

Ivanisjvili maande later op televisie de kalmte te bewaren. ''We hebben ook in de regio’s gewonnen, ga niet in op provocaties", aldus de GD-leider.

De afgelopen weken werden gedomineerd door video’s die bleven opduiken. De mediaoorlog tussen de twee belangrijkste partijen bereikte een dieptepunt toen video’s verschenen waarop te zien is hoe gevangenen worden gemarteld en verkracht. Volgens de regering was het een campagnestunt van Ivanisjvili’s coalitie en zouden de video’s nep zijn. Georgische Droom stelt niets met de video’s te maken te hebben. Beide partijen stellen overigens dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen, en wijzen naar de ander.

Blauwe vlaggen

Maandagavond laat was 69 procent van de stemmen geteld. Op straat laten toeterende auto’s met blauwe vlaggen en zingende menigtes in de straten geen twijfel over wie ze hun vertrouwen hebben geschonken. Saakasjvili’s presidentstermijn loopt over een jaar af en direct daarna gaat een wet in die de premier meer macht geeft.

De president stelde eerder geen ambitie te hebben premier te worden. ''Maar wie gelooft hem nog?", aldus Oedzilaoeri.

Massale protesten in Georgië