HONGKONG - Door een botsing tussen twee passagiersboten zijn in Hongkong zeker 36 mensen om het leven gekomen.

Circa honderd mensen raakten gewond, meldden de autoriteiten dinsdag.

Na de botsing zonk één van de getroffen boten voor de kust van het eiland Lamma. Volgens overlevenden was er nauwelijks tijd om uit het zinkende schip te ontsnappen. ''We dachten dat we zouden sterven. Iedereen zat binnen vast'', zei een vrouw van middelbare leeftijd.

Sommige passagiers sloegen ramen kapot en zwommen naar de oppervlakte. Reddingsteams in boten en helikopters wisten uiteindelijk de meeste mensen uit het schip te redden.

Bedrijfsuitje

Het gezonken schip was gehuurd door Hong Kong Electric voor een bedrijfsuitje. Circa 120 werknemers en hun gezinsleden waren uitgevaren om vanaf het water te kijken naar het vuurwerk voor de nationale feestdag.

''Na 10 minuten botste een boot tegen de onze aan, met hoge snelheid. De achterkant begon te zinken'', zei een opvarende. De directeur van het bedrijf legde de schuld bij de veerboot.

Geen hulp

Na het ongeluk verleende de veerboot geen hulp, maar voer direct door naar een pier op het eiland Lamma. Naar verluidt wilde de kapitein snel naar de kant voordat het schip zelf zou zinken. Het had een gat aan de zijkant en maakte water. Bovendien waren er enkele gewonden aan boord, aldus een functionaris.

Naderhand doorzochten duikers het gezonken schip. De politie kon nog niet zeggen wat de oorzaak is van de aanvaring. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders aan boord.

Doden bij aanvaring Hongkong