MOSKOU - De rechtbank van het Moskouse district Tverskoj heeft maandag de vertoning van de anti-islamfilm Innocence of Muslims in heel Rusland verboden. 

De rechter acht de omstreden film extremistisch omdat hij kan aanzetten tot religieuze en etnische haat, liet het Russische ministerie van justitie weten.

Vorige week velde de rechtbank in Grozny, de hoofdstad van de deelrepubliek Tsjetsjenië, een eender oordeel. Toen bleef echter onduidelijk of het verbod alleen voor het overwegend islamitische Tsjetsjenië gold of voor heel Rusland.

Zodra de rechter online videoplatform Youtube gelast de video te blokkeren moet Youtube-eigenaar Google daaraan gehoor geven, waarschuwde de Russische minister van communicatie eerder. Doet Google dat niet, dan blokkeert Rusland heel Youtube.

Innocence of Muslims, een staaltje huisvlijt van een Amerikaanse kopt, steekt de draak met de profeet Mohammed en zijn volgelingen. Moslims hebben wereldwijd met verontwaardiging en soms met geweld op de berichtgeving over de film gereageerd. Westerse ambassades moesten het ontgelden en tientallen betogers zijn omgekomen.