MOSKOU - De rechtszitting over het hoger beroep van drie vrouwen van de Russische punkgroep Pussy Riot is maandag geschorst tot 10 oktober.

De rechter in Moskou besloot dat om een van de vrouwen, Jekaterina Samoetsjevitsj, de kans te geven een nieuwe advocaat te regelen.

Samoetsjevitsj wil breken met haar huidige raadslieden, omdat ze anders denkt over de juiste manier om haar te verdedigen. Ze zei tegen de rechter dat ze een nieuwe advocaat had gevonden, maar dat ze nog geen tijd had gevonden om een contract te sluiten.

De zitting begon te midden van zware veiligheidsmaatregelen en betogingen voor en tegen de drie beklaagden. Buiten het gerechtsgebouw arresteerde de politie een aantal mensen, die daar protesteerden om hun steun aan of afkeer van de punkvrouwen te tonen.

Strafkamp

Samoetsjevitsj, Maria Aljochina en Nadja Tolokonnikova werden in augustus veroordeeld tot twee jaar strafkamp wegens het plegen van een soort huisvredebreuk in een orthodoxe kathedraal. Tegen hen was 3 jaar geëist. De rechter oordeelde dat de drie de gevoelens van gelovigen enorm hebben gekwetst uit haat tegen het Russisch-orthodoxe geloof.

Zij drongen op 21 februari de kathedraal van Christus de Verlosser vlak bij het Kremlin in Moskou binnen en zongen een 'punkgebed' over de huidige president Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk. De vrouwen vroegen de maagd Maria om Poetin af te zetten.

Westerse regeringen hebben de straf die de rechter de punkvrouwen in augustus oplegde, excessief genoemd.

Rechtszitting hoger beroep Pussy Riot