SACRAMENTO - Minderjarige criminelen die in de Amerikaanse staat Californië zijn veroordeeld tot een levenslange celstraf, krijgen toch uitzicht op vrijlating. Dat meldden Amerikaanse media maandag.

Zo'n 300 gevangenen in de staat waren minderjarig toen ze het vonnis levenslang kregen. Zij kunnen dankzij een nieuwe wet een rechter vragen om vervroegde vrijlating, mits ze voldoende berouw tonen en al minstens vijftien jaar achter de tralies zitten.

De rechter kan dan besluiten om het vonnis om te zetten naar een celstraf van 25 jaar, of naar levenslang met een kans op vrijlating. De politicus achter de nieuwe wet, senator Leland Yee, vindt dat kinderen een tweede kans verdienen.

Volgens politicus en kinderpsycholoog Yee moeten jeugdige misdadigers anders worden behandeld dan volwassenen, omdat hun hersens nog in ontwikkeling zijn.

Oneerlijk

Tegenstanders van de wet voeren aan dat vrijlating oneerlijk is tegenover de slachtoffers van de veroordeelde jongeren. Toch hebben verschillende staten de straf de afgelopen jaren geschrapt. De Verenigde Staten zijn momenteel het enige land waar jongeren levenslang kunnen krijgen zonder een kans op vrijlating.