LONDEN - De commissie die twee kandidaten moet voordragen voor de opvolging van Rowan Williams als aartsbisschop van Canterbury, is nog niet in haar opdracht geslaagd.

De commissie vergaderde deze week 3 dagen achter gesloten deuren, maar is het nog niet eens geworden. Dat meldt de Britse zondagskrant The Sunday Times volgens persbureau Reuters.

De aartsbisschop van Canterbury is het geestelijk hoofd van de 80 miljoen anglicanen in de wereld. Hij zal de eenheid binnen die groep gelovigen, die verdeeld is over onder meer de toelating van vrouwen en homoseksuelen tot het priesterambt, moeten bewaren.

Williams (62), die in december vertrekt na een ambtsperiode van bijna 10 jaar, heeft gezegd dat zijn opvolger, de 105e aartsbisschop van Canterbury, ''het gestel van een os en de huid van een neushoorn'' moet hebben om de functie goed te kunnen vervullen. De commissie van 16 leden stelt de voordracht op voor premier David Cameron en koningin Elizabeth. Zij maken een keuze uit de twee kandidaten.

Volgens The Sunday Times zijn drie kandidaten overgebleven: de in Uganda geboren aartsbisschop van York, John Sentamu, bisschop Justin Welby van Durham en bisschop Graham James van Norwich. De laatste heeft al gezegd dat hij bidt en hoopt dat iemand anders Williams opvolgt.