DHAKA - Duizenden relschoppers hebben in het zuidoosten van Bangladesh zeker vijf boeddhistische tempels en huizen van boeddhisten in brand gestoken.

Zij protesteerden tegen een foto die beledigend voor de Koran zou zijn en door een boeddhist op Facebook zou zijn gezet.

Regeringsfunctionarissen zeiden zondag dat zeker 25.000 mensen de straat opgingen in de stad Ramuen de dorpen in de omgeving. Een districtsbestuurder zei dat ten minste 100 huizen zijn vernield.

De regering zette het leger en grenswachten in om de gemoederen tot bedaren te brengen. Publieke bijeenkomsten zijn in het gebied tijdelijk verboden.

Moslim

De meeste van de 153 miljoen inwoners van Bangladesh zijn moslim. De boeddhisten wonen vooral in het grensgebied met Myanmar, het vroegere Birma. Bangladesh heeft in het verleden rellen tussen moslims en hindoes gekend, maar schermutselingen tussen moslims en boeddhisten zijn tot nu toe weinig voorgekomen.

De afgelopen weken gingen tienduizenden moslims in Bangladesh de straat op om te protesteren tegen de film Onschuld van Moslims, die in de Verenigde Staten is geproduceerd. Daarin wordt de profeet Mohammed als een immoreel persoon en oplichter voorgesteld.