LISSABON - Duizenden Portugezen zijn zaterdag in de hoofdstad Lissabon opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen het bezuinigingsbeleid van de regering.

Zij vrezen nieuwe, ingrijpende maatregelen die de regering in voorbereiding heeft om de beloften aan internationale kredietverleners waar te kunnen maken.

De demonstranten gaven massaal gehoor aan de oproep van de grootste vakbond in Portugal om te protesteren tegen ''de diefstal van lonen en pensioenen''.

Minister Vitor Gaspar van Financiën gaf onlangs aan dat de regering snel nieuwe maatregelen zal aankondigen. Daarbij gaat het onder meer om belastingverhoging.

Ambtenaren

In het bezuinigingsprogramma van de regering werd een gat geslagen van 2 miljard euro door een uitspraak van het constitutionele hof waarbij een streep werd gehaald tegen het snijden in 13e en 14e maand van ambtenaren. De regering zou dit gat via belastingverhoging willen dichten.

Portugal kreeg vorig jaar onder voorwaarden een noodpakket leningen ter waarde van 78 miljard euro van de EU, de ECB en het IMF.

Madrid

Ook in de Spaanse hoofdstad Madrid betoogden duizenden mensen tegen de bezuinigingen van hun regering en eisten het aftreden van het kabinet.

De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor de betoging, nadat de politie was gewaarschuwd dat 500 extremisten naar de hoofdstad zouden gaan om tijdens de betoging relletjes uit te lokken. Dinsdag raakten bij botsingen tussen betogers en politie zeker 64 mensen gewond en werden 35 relschoppers gearresteerd.

Alles over de schuldencrisis