LÜBECK - De Duitse Nobelprijswinnaar Günter Grass jaagt in zijn nieuwe dichtbundel opnieuw Israël tegen zich in het harnas.

Een van zijn gedichten gaat over Mordechai Vanunu, die een gevangenisstraf van 18 jaar uitzit, omdat hij het geheime kernprogramma van de Joodse staat wereldkundig heeft gemaakt.

Grass noemt Vanunu ''een held van deze tijd'' en een ''voorbeeld''. Eerder dit jaar kwam Grass in binnen- en buitenland in opspraak, omdat hij in het gedicht 'Wat gezegd moet worden' had geschreven dat atoommacht Israël de wereldvrede op het spel zet.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken verbood hem de toegang tot het land. De dichtbundel Eintagsfliegen (Eendagsvliegen) van Grass ligt sinds dit weekeinde in de boekhandel.

Literatuur

De 84-jarige Grass ontving in 1999 de Nobelprijs voor de literatuur. Een van zijn bekendste boeken is het in 1959 gepubliceerde Die Blechtrommel (De Blikken Trommel). De roman geldt als een van de belangrijkste van de Duitse literatuur van na 1945.

Die Blechtrommel werd in 1979 verfilmd door de Duitse regisseur Volker Schlöndorff. De film won zowel de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes als de Oscar voor beste buitenlandse film.

In 2006 openbaarde Grass in een autobiografie dat hij in de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de Waffen-SS. Dat leidde in de Bondsrepubliek tot heftige debatten.

De publicatie van het gewraakte gedicht Wat gezegd moet worden in april 2012 was voor leden van de Duitse afdeling van de internationale schrijversorganistaie PEN aanleiding om Grass' erevoorzitterschap van het Duitse PEN-Zentrum ter discussie te stellen. Een ledenvergadering besloot uiteindelijk dat de gelauwerde auteur erevoorzitter mocht blijven.