MALAGA - Zeker acht mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door noodweer dat overstromingen veroorzaakte in het zuiden van Spanje.

Honderden mensen moesten worden geëvacueerd. Enkele tientallen mensen raakten gewond.

Zaterdagochtend werd volgens Spaanse media een dode vrouw gevonden in een auto in de provincie Murcia. Zij gold als vermist. Twee andere mensen worden nog vermist.

Drie mensen kwamen om het leven in de provincie Murcia. Drie anderen stierven in Almería, een vrouw kwam om in Málaga. Een van de doden is een man die een fatale hartaanval kreeg, toen hij werd gered van het dak van zijn overstroomde huis. Ook een meisje van 9 jaar is verdronken. Ze zat in een auto die werd meegesleurd door het water.

Rubberboten

Hulpverleners moesten rubberboten inzetten om mensen te redden. De autoriteiten zetten honderden militairen in bij de reddingsacties. Meerdere plaatsen kregen te maken met overstromingen en raakten van de buitenwereld afgesneden. In Murcia en Almería stortten twee bruggen over snelwegen in.

Ook Marokko wordt sinds een paar dagen geteisterd door noodweer, met zeker drie doden als gevolg. Een 50-jarige vrouw, haar schoondochter en een 14-jarige jongen kwamen om, toen zij werden meegesleurd door een vloedgolf in de westelijke regio Safi.