MOGADISHU - De extremistische beweging al-Shabaab in Somalië heeft zaterdag gemeld dat ze zich heeft teruggetrokken uit de havenstad Kismayu in het zuiden van het Oost-Afrikaanse land.

Vrijdag trokken Keniaanse en Somalische militairen de stad binnen, het laatste bolwerk van al-Shabaab, dat sinds 2007 grote delen van het zuiden van Somalië terroriseerde.

De woordvoerder van de beweging sprak van een ''tactische terugtocht'', rond middernacht. Volgens Amisom, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië, werd vrijdagavond nog in Kismayu gevochten.

De stad werd voor de extremisten van vitaal belang, nadat Amisom vorig jaar het grootste deel van de hoofdstad Mogadishu had ingenomen en Ethiopische militairen andere belangrijke steden hadden veroverd.

Tactiek

Inwoners van Kismayu bevestigden dat de strijders van al-Shabaab zich uit de stad hebben teruggetrokken. Het radiostation van al-Shabaab is niet meer in de lucht. Ook strijders van de beweging zeiden dat Al-Shabaab niet meer in Kismayu actief is.

''Wij hebben van onze superieuren opdracht gekregen ons uit de stad terug te trekken. Dat is onderdeel van een bredere militaire tactiek die wij hebben tegen de vijand hebben ontwikkeld", zei een commandant van al-Shabaab.

De inname van de havenstad hing al 4 weken in de lucht. Naar schatting 12.000 mensen zijn in die tijd de stad ontvlucht. Het totaal aantal inwoners van Kismayu wordt op 160.000 tot 190.000 geschat.