SANAA - Duizenden Jemenieten zijn vrijdag de straat opgegaan om teruggave te eisen van de miljoenen dollars waarmee oud-president Ali Abdullah Saleh zich zou hebben verrijkt.

De demonstranten in de hoofdstad Sanaa riepen de nieuwe president en zijn westerse bondgenoten op beslag te leggen op Salehs rijkdommen.

Een week geleden drongen verscheidene bondgenoten van president Abed Rabbo Mansour Hadi aan op sancties tegen Salehs vazallen. Die zouden de overgang van Jemen naar een democratische rechtsstaat ondermijnen.

Salehs aanhangers zouden reisverboden moeten worden opgelegd, en hun buitenlandse banktegoeden zouden moeten worden bevroren.

Aanzienlijke rijkdommen

Saleh vergaarde tijdens de dertig jaar dat hij Jemen met ijzeren vuist bestuurde naar verluidt aanzienlijke rijkdommen. Hij droeg in februari, na eindeloos getreuzel, tot blijdschap van duizenden demonstranten eindelijk de macht over aan Hadi.

Maar via zijn trouwe handlangers, die nog altijd tal van sleutelposities in Jemen bekleden, behield de politieke boeienkoning Saleh ook na zijn afgedwongen vertrek zijn greep op het land.

Jemen is het armste land van het Midden-Oosten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten