DAMASCUS - Regeringstroepen en opstandelingen in Syrië hebben offensieven ingezet in de zich voortslepende burgeroorlog.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en inwoners wordt op zeer grote schaal gevochten in Aleppo.

Concentreerde de strijd zich tot nog toe steeds in enkele huizenblokken, nu wordt er op meerdere fronten in de stad gevochten.

''Het geluid van de gevechten en het geweervuur klinkt onafgebroken. Iedereen is bang. Ik heb nog nooit zoiets gehoord'', beschrijft een 30-jarige inwoner van de stad de situatie. Volgens de opstandelingen gaat het om de beslissende gevechten in de strijd om de controle over de stad.

Er zou al sinds donderdag hevig worden gevochten in de grootste stad van het land, Aleppo. Geen van beide partijen lijkt de strijd definitief te kunnen beslissen. Volgens rebellen kwamen in Aleppo zeker 25 soldaten van het regeringsleger om en 20 opstandelingen. In de loop van vrijdag leek de hevigheid van de gevechten af te nemen.

Damascus

In de hoofdstad Damascus hebben regeringseenheden de aanval ingezet op door rebellen gecontroleerde wijken. Bij de gevechten daar zouden drie burgers zijn gesneuveld.

Volgens de in het buitenland gevestigde oppositiebeweging het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zouden vrijdag in heel Syrië 60 mensen zijn omgekomen. Onder hen waren volgens de organisatie zeker vijf rebellen en vijf burgers in Aleppo.

Grote slag

Het regime en de rebellen in Syrië zeiden deze zomer dat ze zich opmaakten een grote slag om de stad Aleppo. Beide kampen trokken hun troepen er samen. Het vechten gaat, met wisselende heftigheid, nog steeds door.

In Syrië woedt sinds maart vorig jaar een opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad. Bij de onlusten kwamen volgens tegenstanders van Assad inmiddels ruim 30.000 mensen om, onder wie 21.000 burgers. Volgens recente tellingen van de VN hebben tot nog toe 294.000 mensen hun toevlucht gezocht in de vier buurlanden: Jordanië, Irak, Libanon en Turkije. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Bekijk hier de beelden van de strijd in Aleppo: