NEW YORK - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties moet Palestina als staat erkennen. Dat stelde de Palestijnse president Abbas donderdag in New York.

Tot nu toe zijn de Palestijnen in de Vergadering als waarnemer toegelaten zonder als staat erkend te zijn.

Erkenning als staat is voor de Palestijnen om tal van redenen belangrijk, onder meer om misdaden van het Israëlische leger tegen Palestijnse burgers te kunnen aankaarten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Palestina was liever volwaardig lidstaat van de VN geworden, maar dat is onmogelijk door het Amerikaanse veto in de Veiligheidsraad. De VS doen in de raad al jaren van alles om de belangen van Israël te beschermen.

'Entiteit'

Een staat kan alleen lid worden van de VN op voordracht van de Veiligheidsraad. Het staat de Algemene Vergadering echter vrij een 'entiteit' als waarnemer toe te laten, al dan niet met erkenning als staat. Abbas vraagt nu om opwaardering tot 'niet-lidstaat', een expliciete erkenning van Palestina als staat door de internationale gemeenschap.

Abbas hekelde in zijn toespraak tevens het ''rampzalige gevaar'' van de ''racistische'' Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Die staan een vredesregeling via een tweestatenoplossing in de weg en zijn volgens het volkenrecht illegaal, zoals het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, de hoogste juridische instantie ter wereld, in 2004 vaststelde.

Het koloniseren van bezet gebied is verboden volgens de Geneefse Conventies en kan als oorlogsmisdaad worden vervolgd door het eveneens in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC). Dat is nu nog niet bevoegd voor de bezetting van Palestijns gebied omdat Israël het ICC niet erkent en de status van Palestina als staat nu nog onduidelijk is.

Daarom gaf oud-ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo ook geen gevolg aan het Palestijnse verzoek om vermeende Israëlische misdaden tijdens de Gazaoorlog in 2008-2009 te onderzoeken.

Netanyahu

Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft de toespraak Abbas voor de VN donderdag ''lasterlijk'' genoemd.