BRUSSEL - Een algemene staking legt het treinverkeer in België vanaf dinsdagavond 22.00 uur 24 uur stil. Dat hebben de vakbonden donderdag bekendgemaakt.

De bonden zijn het niet met minister Paul Magnette van Overheidsbedrijven eens over de structuur van de Belgische spoorwegen.

Op dit moment zijn er drie verschillende maatschappijen: de vervoersmaatschappij NMBS die het reizigersvervoer regelt, de beheerder van het spoornetwerk Infrabel en de daar bovenliggende holding die de boel bij elkaar moet houden. De onderlinge samenwerking laat te wensen over.

De minister wil een opsplitsing tussen het reizigersvervoer en het spoorbeheer, zonder een overkoepelende holding. De vakbonden vrezen echter dat de opdeling ten koste zal gaan van het personeel en de reizigers. Zij willen terug naar één bedrijf met één baas.

Thalys

Door de staking rijdt volgende week woensdag geen enkele Thalys-trein van en naar Nederland. De verwachting is dat de normale dienstregeling op donderdag weer wordt hervat. Dat liet een woordvoerster van Thalys International donderdag weten.

Alle tickets die al zijn gekocht voor een reis met Thalys op die dag kunnen worden omgeruild (op basis van beschikbaarheid) of terugbetaald via het oorspronkelijke verkooppunt.