SYDNEY - Nadat haaien ongekend veel Australische zwemmers hebben doodgebeten, wil Australië voortaan haaien doden die te dicht bij de westkust zwemmen. 

De overheidsdiensten mogen voortaan proactief optreden tegen een haai, aldus een plan van de regering van deelstaat West-Australië. Tot dusver kwamen de haaiendoders pas in actie nadat een zwemmer was aangevallen.

Het aantal incidenten met haaienbeten bij West-Australië is de laatste tijd erg toegenomen. In de voorbije 12 maanden hebben haaien vijf mensen doodgebeten bij Australië, terwijl voorheen één dode per jaar normaal was.

In juli is een surfer doormidden gebeten bij Perth. Vorige maand raakte een surfer zwaargewond bij het afgelegen Red Bluff.

Alarm

De meeste incidenten komen door grote witte haaien, de gevaarlijkste soort. Deze kunnen tot 6 meter lang worden en 2000 kilo wegen.

De overheid stelt voor om 7 miljoen Australische dollars (circa 5,6 miljoen euro) te spenderen voor het opsporen, vangen en doden van haaien.

Eén van de acties is een speciaal alarm op sociale media als een haai een druk strand nadert. Het geld is ook bestemd voor extra onderzoek naar haaien en voor meer jet-ski's voor de reddingsdiensten.

Kortzichtig

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Zeist noemt het doden van witte haaien kortzichtig en absoluut geen oplossing van het probleem.

''Om zwemmers en surfers nu beter te beschermen kan Australië op stranden haaienspotters inzetten. Maar er is vooral meer onderzoek nodig naar de oorzaak waarom witte haaien in dat gebied vaker mensen aanvallen'', aldus een woordvoerder.

De diersoort staat onder druk en moet juist worden beschermd, vindt het WNF. ''Er wordt gesuggereerd dat er veel meer witte haaien zijn, omdat ze bij Australië juist tot op heden goed worden beschermd. Dat is onwaarschijnlijk. Onderzoeken naar witte haaien wijzen er juist op dat ook deze diersoort onder druk staat.''