NEW YORK - Ecuador is bereid de oprichter van WikiLeaks Julian Assange desnoods jaren onderdak te geven in zijn ambassade in Londen.

Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino woensdag op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Donderdag zit Assange 100 dagen in de ambassade, nadat hij daar zijn toevlucht zocht uit angst uitgeleverd te worden aan Zweden. Daar is een aanklacht tegen hem ingediend wegens verkrachting.

Assange vreest via Zweden uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten, waar hem een straf wacht wegens het onthullen van geheime documenten.

Medische behandeling

Ecuador heeft Groot-Brittannië gepolst of de voortvluchtige oprichter van Wikileaks Julian Assange de Ecuadoraanse ambassade in Londen mag verlaten voor een medische behandeling. De ministers van buitenlandse zaken van de twee landen spraken elkaar in de wandelgangen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De Britse minister William Hague vertelde zijn Ecuadoraanse ambtgenoot Ricardo Patino dat de regering het verzoek zal overwegen, maar dat Londen volgens internationaal recht verplicht is Assange aan Zweden uit te leveren.