ADDIS ABEBA - Sudan en Zuid-Sudan hebben na vier dagen praten op presidentieel niveau een akkoord bereikt over olie, handel en veiligheid. De landen dreigden in april nog verzeild te raken in een totale oorlog.

President Omar al-Bashir van Sudan en zijn Zuid-Sudanese collega Salva Kiir ondertekenden donderdag een aantal overeenkomsten. Daarmee lijkt in elk geval een deel van de spanningen tussen beide landen te worden weggenomen.

Zuid-Sudan is van plan nog voor het einde van het jaar de olieproductie te hervatten, nu de export via de pijpleidingen in Sudan geen belemmeringen meer oplevert.

De productie kwam in januari van dit jaar stil te liggen door ruzie over hoeveel Zuid-Sudan moest betalen voor het transport door Sudan. Toen Zuid-Sudan in juli 2011 onafhankelijk werd, kreeg het twee derde van Sudans vroegere olieproductie in handen en Sudan de pijpleidingen.

Zone

De landen werden het verder eens over de instelling van een gedemilitariseerde zone aan beide kanten van de grens.

De onderhandelaars slaagden er echter niet in een akkoord te sluiten over het olierijke grensgebied Abyei. De bedoeling is dat hierover in een later stadium verder wordt gesproken.