NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is woensdag op uitzonderlijk hoog niveau bijeengekomen om zich te buigen over de situatie in het Midden-Oosten.

Guido Westerwelle, minister van Buitenlandse Zaken van raadsvoorzitter Duitsland, leidt de zitting persoonlijk. Normaal komen in de raad diplomaten bijeen.

Westerwelle benadrukte dat het Syrische volk het recht heeft op vrede.

Ook beklemtoonde de liberale bewindsman de noodzaak van een tweestatenoplossing om een einde te maken aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Erger

De voorzitter van de Arabische Liga, Nabil Elaraby, zei dat de crisis in Syrië met de dag erger wordt. Volgens de oud-rechter aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dreigt de burgeroorlog uit te groeien tot een ''internationale ramp''.

De Veiligheidsraad moet volgens de Egyptenaar krachtigere maatregelen nemen om een vredesproces in Syrië af te dwingen. Daarvoor zijn bindende resoluties nodig die op een bindende manier worden afgedwongen.

Dramatisch beeld

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, tekende eveneens een zeer dramatisch beeld van de situatie in Syrië. Het land dreigt te ''exploderen'', aldus de socialistische bewindsman. ''Die explosie zal dramatisch zijn'', waarschuwde Fabius.

''En er zal geen oplossing te zijn.'' Hij hekelde het feit dat de Veiligheidsraad tot nu toe niet is overgegaan tot doortastende actie. Dat is tegengehouden door verzet van Rusland en China.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten