ATHENE - In Athene is woensdag een demonstratie waar vijftigduizend mensen aan deelnamen op geweld uitgelopen. De oproerpolitie raakte slaags met enkele honderden betogers.

De betogers gooiden met molotovcocktails en flessen naar de politie, sloegen met hamers stoeptegels en marmeren platen aan stukken en gebruikten de brokken steen als projectielen. Ook staken ze bomen in de Nationale tuin in het centrum van Athene in brand. De politie zette traangas en pepperspray in tegen de relschoppers.

De demonstratie was georganiseerd door de vakbonden uit protest tegen nieuwe bezuinigingen. Premier Antonis Samaras en minister van financiën Yannis Stournaras bereikten eerder overeenstemming over een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen dat de regering zo'n 11,5 miljard euro moet opleveren.

Ook wordt de inning van belasting verbeterd; dit moet zo'n twee miljard euro opleveren. "Mensen, vecht, ze drinken jullie bloed", schreeuwden de betogers terwijl ze op trommels sloegen.

Staking

In heel Griekenland wordt woensdag gestaakt. Scholen en winkels zijn woensdag dicht, veerboten varen niet uit en ziekenhuizen hebben hun deuren gesloten. Ook de douane heeft het werk neergelegd. Het is de eerste algemene staking sinds in juni een nieuwe coalitieregering werd gevormd.

Lees alles over de situatie in Griekenland in ons dossier.