ATHENE - Griekenland staat grotendeels stil door een 24-uursstaking tegen nieuwe ingrijpende bezuinigingen.

Op de vliegvelden zijn veel vluchten geannuleerd, de veerboten liggen aan de kant, treinen blijven in de stations en musea zijn gesloten.

Winkeliers zijn ook opgeroepen om de deuren gesloten te houden, maar wegens de recessie zijn velen toch opengegaan. ''Het zijn vooral ambtenaren die staken'', zegt Irene, die een printshop runt. ''Mijn werknemers komen wat later, maar ze staken niet. Dat heeft ons nog nooit geholpen.''

Het is de derde algemene staking dit jaar, maar de eerste die is gericht tegen de nieuwe regering. Die moet 11,5 miljard euro vinden aan bezuinigingen en 2 miljard aan belastingverhogingen.

Demonstratie

In de hoofdstad Athene en in Thessaloniki gingen tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen de bezuinigingen. Zij riepen leuzen als 'Weg met EU, IMF'. In Athene is de politie met ongeveer 3000 manschappen op de been om te voorkomen dat de protesten uitdraaien op rellen.

''Wij kunnen onze kinderen op deze manier niet meer laten opgroeien'', zei Dina Kokou, een 54-jarige lerares en moeder van vier kinderen, die moet rondkomen van 1000 euro per maand. ''De belastingverhogingen en loonkortingen zijn dodelijk.''

De door conservatieven geleide regering bleven door de zomervakantie tot nu toe massale straatprotesten bespaard sinds zij in juni aan de macht kwam, maar volgens de vakbonden is aan die relatieve rust nu een einde gekomen.

Alles over de (economische crisis in) Griekenland