AMSTERDAM - Demissionair premier Gerrit Schotte van Curaçao verleent geen medewerking aan het besluit van de gouverneur om een interim-kabinet te vormen.

Dat heeft hij schriftelijk laten weten aan gouverneur Frits Goedgedrag. Volgens de premier van Curaçao heeft de gouverneur niet de bevoegdheid om een formatieproces te starten.

Curaçao verkeert al sinds begin augustus in een parlementaire crisis. Sinds de val van het kabinet van premier Schotte verhindert de voorzitter van het parlement elke openbare vergadering. Hij wil daarmee voorkomen dat hij zelf en de ministers van het demissionaire kabinet moeten opstappen.

De oppositie, die nu een meerderheid heeft in het parlement, heeft in een aparte vergadering buiten de Staten om de voorzitter afgezet en een nieuwe voorzitter benoemd. In een tweede vergadering zijn alle ministers - op twee na - per direct naar huis gestuurd.

De gouverneur heeft daarna besloten een formateur aan te wijzen. Eduaro 'Dito' Mendes de Gouveilla moet een interim kabinet formeren om de lopende zaken af te handelen tot na de verkiezingen van 19 oktober.

Mendes de Gouveilla rapporteert vrijdag aan de gouverneur. De verwachting is dat een interim-kabinet meteen zal aantreden.