MADRID - Duizenden Spanjaarden hebben dinsdag het parlement in Madrid omsingeld uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet van premier Mariano Rajoy.

De politie vuurde rubberen kogels af en voerde charges uit, toen de demonstranten probeerden langs de dranghekken te komen die hun de toegang tot de volksvertegenwoordiging beletten.

Bij de onlusten raakten 64 mensen, onder wie 27 agenten, gewond. Er zijn 38 betogers gearresteerd. De autoriteiten hadden gezegd de omsingeling, die zij een ''poging tot staatsgreep'' noemden, niet te accepteren.

De gemiddelde leeftijd van de betogers was gemiddeld lager dan bij eerdere demonstraties, die de vakbonden hadden georganiseerd. Veel demonstranten zeiden dat zij genoeg hadden van de bezuinigingen op de ambtenarensalarissen en in de gezondheidszorg en het onderwijs.

Terwijl buiten meer dan 1300 agenten de circa 3000 betogers in bedwang hielden, ging de vergadering in het parlementsgebouw ongestoord door.

De betogers verwijten Rajoy dat hij met zijn bezuinigingen de beloftes schendt die hij voor de verkiezingen in november 2011 heeft gedaan.

Bekijk livebeelden op de website van El País