NEW YORK - Barack Obama heeft Iran de wacht aangezegd.

Het is tijd om degenen te isoleren die van haat tegen de VS, Israël of het Westen hun centrale politieke beginsel maken, aldus de Amerikaanse president dinsdag voor de Algemene Vergadering van de VN in New York. Obama riep alle VN-lidstaten op zich uit te spreken tegen extremisme.

Obama hekelde tevens dat Iran het huidige Syrische bewind blijft steunen. ''Wij verklaren opnieuw dat het regime van Bashar al-Assad tot een einde moet komen zodat het lijden van het Syrische volk kan stoppen'', aldus de Amerikaanse president.

Hij riep op tot sancties tegen het bewind van Assad dat ''kinderen martelt en raketten afvuurt op flatgebouwen''. Rusland en China hebben VN-sancties tegen Damascus tot nu toe verhinderd. Moskou en Peking hebben drie keer in de Veiligheidsraad met hun veto resoluties tegengehouden die tot sancties hadden kunnen leiden.

Qatar

Gelet op het falen van de Veiligheidsraad inzake Syrië moeten de Arabische naties zelf besluiten tot een interventie. Dat zei althans de emir van Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, tijdens zijn toespraak voor de VN-Veiligheidsraad.

''Ik denk dat het beter is voor Arabische landen om zelf in te grijpen vanuit hun nationale, humanitaire, politieke en militaire plichten om het bloedvergieten in Syrië te stoppen''', aldus het staatshoofd van de Golfstaat.