TOKIO - Een tiental Taiwanese schepen is dinsdag de wateren rond een aantal onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee binnengevaren.

Dat meldde de Japanse kustwacht.

Zowel China als Japan claimen de eilanden, maar ook Taiwan meent recht te hebben op de eilanden.

De schepen maken deel uit van een vissersvloot die maandag vertrok om de claim van Taiwan op de eilanden kracht bij te zetten. De Taiwanezen benadrukken dat ze al eeuwenlang vissen in de wateren rond de eilandjes.

De al tijden zich voortslepende ruzie laaide de afgelopen weken weer op. In de buurt van de eilandjes zijn waarschijnlijk grote gasvoorraden te vinden.

Illusies

China heeft Japan dinsdag nogmaals duidelijk gemaakt hoe het over de betwiste eilandjes denkt. ''China zal nooit toestaan dat eenzijdige acties van Japan de Chinese soevereiniteit schenden. Japan moet zijn illusies laten varen, diep nadenken en stappen zetten om zijn fouten te herstellen'', vindt onderminister van Buitenlandse Zaken Zhang Zhijun. Hij zei dat dinsdag tijdens een ontmoeting met zijn Japanse ambtgenoot Chikao Kawai.

China en Japan claimen beide de groep eilandjes. Japan noemt ze Senkaku, China Diaoyu. Japan kocht enkele eilandjes onlangs van een particuliere eigenaar, tot woede van Peking. De aankoop ''treedt historische feiten en internationale wetgeving met voeten'', aldus de Chinese onderminister Zhang.