NEW YORK - De Amerikaanse president Barck Obama is dit jaar niet van plan onderonsjes te houden met ambtgenoten of andere leiders tijdens de jaarlijkse top van de VN in New York.

Dit heeft een Amerikaanse regeringswoordvoerder beklemtoond aan de vooravond van 'het debat' in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Obama heeft recent zoveel buitenlandse leiders gesproken, dat het nu niet hoeft, aldus de zegsman. Vorig jaar had Obama in de marge van de VN-top zeker 13 gesprekken met buitenlandse leiders die ook naar het VN-hoofdkwartier waren gekomen.

Het debat begint dinsdag. Het is een bijeenkomst waarin de leiders van de 193 lidstaten hun zegje kunnen doen en elkaar ontmoeten. De bijeenkomst wordt dit jaar overschaduwd door de strijd in Syrië, de conflicten over de nucleaire ambities van Iran en de crisis in het Afrikaanse Mali dat voor een groot deel is overgenomen door extremisten.

Zitting

De zitting wordt geopend met een rede van de Servische voorzitter van de vergadering, ex-minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic. De Braziliaanse president Dilma Rousseff bijt als staatshoofd de spits af gevolgd door haar Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.

Hij zal onder meer spreken over de huidige onrust in de islamitische wereld over een Amerikaans anti-islamfilmpje.

De Nederlandse minister Uri Rosenthal spreekt vrijdag in de Algemene Vergadering.