LONDEN - De Britse regering zal de radicale moslimprediker Abu Hamza en vier andere terreurverdachten ''zo snel mogelijk'' uitleveren aan de Verenigde Staten.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen maandag laten weten na de beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de zaak van de vijf niet wordt heropend.

Het hof gaf in april Groot-Brittannië al toestemming om de verdachten uit te leveren. De vijf waren naar het hof in Straatsburg gestapt, omdat zij vrezen in de Verenigde Staten geen eerlijk proces te krijgen.

Abu Hamza, die een oog en hand mist, zit in Groot-Brittannië een celstraf van 7 jaar uit wegens het aanzetten tot moord en haat. Hij was imam van een moskee in het noorden van Londen.

De Verenigde Staten willen Abu Hamza berechten, omdat hij een trainingskamp voor radicale moslims zou hebben opgezet in de westelijke staat Oregon. Ook zou hij mensen hebben geworven voor de Taliban en het terreurnetwerk al-Qaeda en een bende ontvoerders in Jemen hebben geholpen die in 1998 16 westerse toeristen in dat Arabische land in gijzeling namen.