BENGHAZI - Het Libische leger heeft de leiders van twee van de machtigste milities in de oostelijke stad Benghazi afgezet en vervangen door legerofficieren.

Dat heeft kolonel Salah Buhlaiga, die over de afzetting met de milities heeft onderhandeld, maandag gezegd.

Als de vervanging van de leiders van de zwaarbewapende 17 Februaribrigade een de Rafallah al-Sahatimilitie succes heeft, worden twee van de machtigste mannen in Oost-Libië beroofd van de macht waarover zij met officiële toestemming van, maar zonder feitelijke controle door de regering in de hoofdstad Tripoli beschikten. De nieuwe leiders worden twee kolonels.

Parlementsvoorzitter Mohammed al-Megarief zei zaterdag dat de autoriteiten in Tripoli een einde willen maken aan alle milities en gewapende groepen die niet onder het gezag van de regering vallen.

Eerder deze maand kwamen vier Amerikaanse diplomaten, onder wie de ambassadeur in Libië, om het leven, toen het Amerikaanse consulaat in Benghazi door een woedende menigte in brand was gestoken.

De Libiërs protesteerden tegen de in de Verenigde Staten geproduceerde film Onschuld van moslims, waarin de profeet Mohammed als immoreel en gewelddadig persoon wordt neergezet.

Amnesty

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep de leiders in Libië maandag op de milities in toom te houden en onmiddellijk een einde te maken aan de schendingen van de mensenrechten.

De milities worden beschuldigd van ontvoeringen en folteringen. Als zij niet worden beteugeld, loopt het Noord-Afrikaanse land volgens Amnesty het risico dat er dezelfde schendingen van de mensenrechten plaatshebben als die welke vorig jaar leidden tot de revolutie tegen dictator Muammar Kaddafi.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier