VATICAANSTAD - Het proces tegen Paolo Gabriele, dat zaterdag in het Vaticaan begint, kan een licht werpen op de gang van zaken binnen de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk, waar aan woorden als vertrouwelijk en geheim erg veel waarde wordt toegekend.

Gabriele behoorde als butler tot de weinigen die toegang hadden tot de privévertrekken van paus Benedictus XVI. Hij serveerde de maaltijden en hielp het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk zich aan te kleden.

Gabriele (46), vader van drie kinderen, werd op 24 mei aangehouden voor het lekken en illegaal bezit van geheime documenten.

Hij wordt ervan beschuldigd dat hij e-mails en documenten van het bureau van Georg Ganswein, particulier secretaris van Benedictus, plukte en naar Italiaanse media lekte.

Daaruit bleken onder meer spanningen binnen de leiding van de kerk. Vooral de tweede man, kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone, lijkt weinig geliefd.

Brieven

Tot de geruchtmakendste gelekte documenten behoren brieven van aartsbisschop Carlo Maria Vigano aan de paus. Vigano was van 2009 tot 2011 verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuinen, gebouwen, wegen en musea van het Vaticaan.

Hij klaagde in de brieven over de corruptie bij de aanbesteding van projecten. Vigano werd in 2011 weggepromoveerd. Hij is nu nuntius (ambassadeur) in de Verenigde Staten.

De arrestatie van Gabriele kwam als een grote verrassing. Hij gold als uiterst dienstbaar aan de paus en de kerk. Juist zijn trouw aan de grootste christelijke kerk heeft hem naar eigen zeggen tot zijn daad gebracht.

Hij wilde de kerk zuiveren van wat hij zag als ''het kwaad en de corruptie overal in de kerk''. Hij dacht dat een hevige schok ''een weldaad zou zijn om de kerk weer in het juiste spoor te brengen''. Ook maakte hij zich zorgen dat Benedictus onvoldoende geïnformeerd was.

Trouwe medewerker

De 85-jarige paus heeft zich alleen verhuld over de arrestatie van zijn trouwe medewerker uitgelaten. Hij sprak over de pijn die hij voelde en wees op de troost van het geloof, als mensen worden geconfronteerd met lijden dat wordt veroorzaakt door personen uit hun directe nabijheid.

Gabriele zat 53 dagen in een cel van het Vaticaan, voor hij in juli onder huisarrest werd geplaatst. Hij kan bij een veroordeling volgens het rechtssysteem van het Vaticaan een gevangenisstraf van 6 tot 8 jaar krijgen.

Met hem staat Claudio Sciarpelletti, die als computerexpert bij het Vaticaan werkt, terecht. Hij wordt als medeplichtige van de butler beschouwd en is aangeklaagd voor schending van zijn beroepsgeheim.