LONDEN - De Britse overheid moet een strafrechtelijk onderzoek laten instellen naar Trafigura, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het dumpen van giftig afval in Abidjan, in Ivoorkust, in 2006.

Daardoor hadden meer dan 100.000 mensen medische hulp nodig. Dat stellen Amnesty International en Greenpeace in een rapport, dat dinsdag wordt overhandigd aan de UNEP, de milieuorganisatie van de Verenigde Naties.

Het oliebedrijf Trafigura had destijds het schip Probo Koala gehuurd om het giftige afval te dumpen. Volgens de organisaties speelt Groot-Brittannië een rol, omdat het kantoor van Trafigura in Londen destijds het besluit had genomen voor de dumping.

Trafigura werd eind vorig jaar in hoger beroep in Amsterdam veroordeeld in de zaak rond de Probo Koala en kreeg een boete van 1 miljoen opgelegd.

Volgens het hof was het vervoer illegaal en had Trafigura verzwegen dat het afval giftig was. De gemeente Amsterdam en het Amsterdamse afvalverwerkingsbedrijf APS, die ook waren aangeklaagd, gingen vrijuit. Het schip vertrok 5 juli uit Amsterdam. Het afval werd vanaf 19 augustus in Ivoorkust gelost.

Nederland

Door niet te voorkomen dat oliebedrijf Trafigura afval dumpte in Ivoorkust heeft Nederland bijgedragen aan schendingen van het recht op gezondheid. Het schip Probo Koala kon met een gevaarlijke lading naar Ivoorkust afreizen doordat Nederland bestaande wetgeving heeft genegeerd, stellen Greenpeace en Amnesty International

Volgens het onderzoek van Amnesty en Greenpeace weten de slachtoffers in Ivoorkust nog steeds niet waaruit het afval bestond en leven ze nog steeds in onzekerheid over de langetermijneffecten daarvan op hun gezondheid.

Nederland zou met de overheid in Ivoorkust moeten samenwerken om onderzoek te doen naar de effecten die de dump van vierhonderd ton afval op lange termijn op de Ivorianen heeft. Ook hebben duizenden mensen nog steeds geen compensatie ontvangen.

Verantwoordelijk

''Het is tijd dat Trafigura volledig juridisch verantwoordelijk wordt gehouden voor de gebeurtenissen. De inwoners van Abidjan zijn niet alleen door hun eigen regering in de steek gelaten, maar ook door de Europese regeringen die hun eigen wetgeving niet naleefden'', aldus Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.

De organisaties vinden ook dat Den Haag het Openbaar Ministerie beter moet toerusten om dergelijke illegale praktijken in het buitenland te onderzoeken en vervolgen. Ook de Nederlandse overheid moet zich volgens hen meer inspannen om de in Nederland gevestigde bedrijven te vervolgen.

Reactie

In een reactie waar de organisaties om hadden gevraagd stelt Trafigura dat het rapport grote onnauwkeurigheden bevat en een verkeerde voorstelling van zaken geeft. Ingewikkelde juridische kwesties zouden te simpel worden weergegeven.