PRAAG - De Tsjechische politie heeft twee personen aangehouden in verband met het toevoegen van het giftige methanol aan zelfgestookte alcohol.

Dat heeft Martin Cervicek, hoofd van de politie in Tsjechië, maandag gemeld. De afgelopen weken zijn 25 mensen overleden, nadat zij de zelfgemaakte drank hadden gedronken. Tientallen belandden in het ziekenhuis.

Volgens de politie worden de twee ervan beschuldigd dat zij de vergiftigde drank met opzet op de Tsjechische markt hebben gebracht.

''Wij kennen de bron en weten hoe de alcohol op de markt is terechtgekomen'', zei Cervicek tegen verslaggevers. Als de twee worden veroordeeld, kan hun een gevangenisstraf van 12 à 20 jaar worden opgelegd.

Verbod

De politie zei ook dat naast de twee 'initiatiefnemers' nog 40 personen zijn aangeklaagd voor hun rol in het gifschandaal. 22 personen zitten achter slot en grendel.

De Tsjechische regering stelde donderdag per direct een verbod in op alle export van sterke drank naar de Europese Unie.

Ze wilde verspreiding van de giftige, zelfgestookte drank voorkomen. De verkoop van sterke drank in Tsjechische winkels en cafés werd op 14 september al verboden.