ISMAILIA - Een rechtbank in Egypte heeft maandag 14 militante islamisten veroordeeld tot ophanging voor aanslagen op het leger en de politie in de Sinaï vorig jaar.

Vier anderen werden tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Door de aanslagen in de Sinaï kwamen volgens de aanklager zeker drie politieagenten, een legerfunctionaris en een burger om het leven.

De islamisten waren lid van de beweging Tawhid wal Jihad (Monotheïsme en Heilige Oorlog). De veroordeelden riepen nadat zij het vonnis hadden gehoord dat de president van Egypte, Mohamed Mursi, een ongelovige is. De president werd dit jaar gekozen en is lid van de Moslim Broederschap.

Gezag

Het schiereiland Sinaï is er niet veiliger op geworden sinds voormalig president Hosni Mubarak in februari vorig jaar werd afgezet. De regering in Caïro heeft moeite haar gezag te doen gelden in het gebied.

In augustus doodden islamisten aan de grens met Israël 16 Egyptische grenswachten. In reactie daarop haalden leger en politie de bezem door het gebied.