AMSTERDAM - De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney denkt dat hij goede kansen heeft om in november de verkiezingen in zijn land te winnen.

Dat heeft Romney op zondagavond (Amerikaanse tijd) verklaard in het televisieprogramma 60 Minutes op de Amerikaanse zender CBS.

Volgens de laatste peilingen heeft de huidige president Barack Obama nog steeds een voorsprong op zijn opponent en is deze voorsprong zelfs gegroeid naar 51 procent tegenover 43 procent voor Romney.

Romney beschuldigde Obama daarnaast van ondermaats binnen- en buitenlands beleid.

Volgens Romney heeft Obama onvoldoende opgetreden tegen het conflict in Syrie en het mogelijke nucleaire programma van Iran en heeft hij zelfs een grote fout gemaakt door te weigeren de Israelische premier Bejamin Netanyahu persoonlijk te ontmoeten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties afgelopen week in New York.

Persoonlijke gesprekken

Obama reageerde in hetzelfde programma dat hij regelmatig persoonlijke gesprekken voert met premier Netanyahu, ook wat betreft de mogelijke dreiging van Iran, en hij noemde Israel een van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten.

De president daagde op zijn beurt zijn opponent Romney uit door te suggereren dat 'als gourverneur Romney een oorlog wil beginnen, hij daar eerlijk voor moet uitkomen.'

Staatsschuld

Volgens Obama had hij, toen hij vier jaar geleden president van de Verenigde Staten werd, te maken met de grootste staatsschuld in de geschiedenis van het land. Romney beschuldigde Obama in 60 Minutes van het feit dat hij die staatsschuld alleen maar heeft laten oplopen.

Obama bevestigde dat, maar liet weten dat de oorzaak lag bij zijn voorganger (George Bush jr., red.) en dat hij in overleg met de Republikeinse partij ook bezuinigingen heeft doorgevoerd.

Voorproefje

Het interview met beide presidentskandidaten gold als een mogelijk voorproefje op de presidentiele debatten die in oktober van start gaan. Obama en Romney zullen dan voor het eerst oog in oog met elkaar staan. Het eerste debat vindt plaats op 3 oktober in Denver in de Amerikaanse staat Colorado.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier