BRUSSEL - Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben opgeroepen tot nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Iran vanwege het nucleaire programma van de islamitische republiek.

Dat hebben diplomaten zondag gezegd tegen persbureau AFP.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen hebben in een brief aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton opgeroepen tot strengere maatregelen nu de verhoudingen met Iran steeds meer gespannen zijn.

Aan de details van de nieuwe maatregelen wordt nog steeds gewerkt. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen gaan het tijdens een bijeenkomst in Brussel op 15 oktober bespreken.

Geheim

Iran is al enkele jaren bezig met het bouwen van kernreactoren. Volgens Teheran moeten die onder meer kernenergie opwekken. Het Westen vreest dat Iran in het geheim werkt aan een atoombom.

Zondag sprak VN-chef Ban Ki-moon met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. ''Ban Ki-moon heeft Iran met klem verzocht de nodige maatregelen te treffen zodat het internationale vertrouwen groeit in een uitsluitend vreedzaam karakter van het Iraanse nucleaire programma", aldus een VN-woordvoerster.