ADDIS ABEBA - De presidenten van Sudan en Zuid-Sudan, Omar al-Bashir en Salva Kiir, zijn positief na de bespreking zondag om een einde te maken aan een conflict tussen de buurlanden.

"Er zijn nog steeds verschillen, maar beide partijen zijn bezig om deze kloof te dichten. We zijn nog steeds hoopvol", zei Atif Kiir, woordvoerder van de delegatie van Zuid-Sudan.

Ook de woordvoerder van Sudan, Badr el-din Abdullah, liet zich positief uit. "Er zijn een aantal verschillen, maar alle problemen liggen op tafel. De presidenten zullen zich daar nu mee bezighouden." Hij voegde er aan toe dat veiligheid een knelpunt blijft.

Belangrijke aspecten hierbij zijn betwiste regio's langs de grens en de oprichting van een gedemilitariseerde grenszone na bloedige confrontaties.

 ''We zijn niet van plan om weer tegen elkaar te vechten. We kennen de gevolgen van 50 jaar oorlog," liet de woordvoerder van Zuid-Sudan verder weten. ''Het is tijd om ons leven weer op te bouwen, om onze natie weer op te bouwen."

Oplossing

De presidenten zijn zondag in Addis Abeba bij elkaar gekomen om een oplossing te zoeken voor de conflicten tussen beide landen.

Die hadden eerder dit jaar nog tot bloedige botsingen geleid. De VN-Veiligheidsraad dreigde daarop met sancties als de kemphanen geen oplossing vinden.

Khartoem en Juba ruziën over de onderlinge grens, olie, financiën en rebellen. Zuid-Sudan scheidde zich in juli 2011 af van Sudan, dat tot dat moment het grootste land van Afrika was geweest.

Het overwegend islamitische noorden en het christelijke en animistische zuiden hadden decennia van burgeroorlog achter de rug, voordat het land werd opgesplitst.

Oud-president Thabo Mbeki van Zuid-Afrika bemiddelt tussen Kiir en Bashir, die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.