KATHMANDU - Een lawine heeft zondag een groep bergbeklimmers in het Himalaya-gebergte in Nepal dodelijk getroffen.

Zeker negen mensen zijn om het leven gekomen, onder wie veel Fransen, een Duitser, een Spanjaard en een Italiaan.

Volgens lokale media worden nog vele anderen vermist, onder wie Fransen. De alpinisten werden begeleid door berggidsen uit Nepal.

In de groep waren geen Nederlanders, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Manaslu

De sneeuwverschuiving gebeurde op een hoogte van bijna 7 kilometer op de berg Manaslu. Die is met 8163 meter een van de hoogste bergen ter wereld. Enkele Duitsers, Fransen en Italianen overleefden het incident.

''Ik heb minstens 13 doden gezien, maar er kunnen er nog meer onder de sneeuw liggen'', zei een Italiaanse klimmer tegen een Italiaans persbureau. De reddingsactie is zondagavond afgebroken wegens het slechte weer.

Gewond

Vijf klimmers raakten gewond. Zij zijn met helikopters overgebracht naar ziekenhuizen in hoofdstad Kathmandu in Nepal.

De Duitser Andreas Reitero (26) lag in een tent te slapen toen de lawine losbarstte. ''Het was een luide knal, ik was heel bang'', zei Reitero, die eraan toevoegde dat hij geluk had dat hij niet onder de sneeuw werd bedolven.

Dodenberg

De pieken in de Himalaya trekken jaarlijks honderden klimmers. Nepal telt acht van de veertien hoogste bergen ter wereld, waaronder de Mount Everest.

''De Manaslu staat bekend als een dodenberg, door de steile wanden en het lastige weer'', zei Dipendra Paudel van het ministerie van Toerisme van Nepal. Elk jaar zijn er ongevallen tijdens het klimseizoen in Nepal. Dat bestaat uit de maanden april, mei, september en oktober.

Het laatste grote ongeluk deed zich voor in 1995, toen 42 mensen stierven bij de Mount Everest.