TEHERAN - Iran beschuldigt Siemens van sabotage. Het Duitse bedrijf zou installaties voor het Iraanse nucleaire programma hebben geleverd, waarin explosieven zouden zijn gevonden.

''Deskundigen hebben het plan van de vijand verijdeld. Siemens moet zijn daad uitleggen'', zei het Iraanse parlementslid Aladin Borujerdi zondag tegen staatsmedia. Borujerdi is voorzitter van de commissie veiligheid en buitenlandbeleid van het parlement.

Siemens spreekt de berichten tegen. Sinds de Iraanse revolutie van 1979 doet het bedrijf geen zaken meer met het nucleaire programma van de islamitische republiek, zei een woordvoerder tegen Duitse media.

Iran is al enkele jaren bezig met het bouwen van kernreactoren. Volgens Teheran moeten die onder meer kernenergie opwekken, maar het Westen vreest dat het land in het geheim werkt aan een atoombom.

Vier kerngeleerden zijn in de afgelopen jaren vermoord en een deel van het nucleaire programma kwam stil te liggen door een uitzonderlijke computerworm, Stuxnet genaamd.