PEKING - China zal komende donderdag niet vieren dat het 40 jaar normale betrekkingen met Japan heeft.  

Peking heeft een gezamenlijke herdenking afgelast. Reden is een opgelaaide ruzie tussen de twee landen over een eilandengroep. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo zondag.

Bij de herdenking zou een Japanse vertegenwoordiging aanwezig zijn. Volgens Kyodo hadden zij de afgelopen dagen gehoord dat de viering gewoon door zou gaan, maar werd het feest zondag alsnog afgelast.

China laat via zijn staatspersbureau Xinhua weten dat de ceremonie is uitgesteld tot ''een gepast tijdstip''.

Gruwelen

Japan had het oosten van China in 1931 bezet. In de jaren erna richtten Japanse militairen gruwelen aan, zoals in de stad Nanjing in 1937. De bezetting duurde tot 1945, maar pas in 1972 werden de diplomatieke banden hersteld. Daarmee kwam een einde aan de ''abnormale stand van zaken'', zeiden de twee landen destijds in een gezamenlijke verklaring.

China en Japan claimen beide een groep onbewoonde eilanden in de zee tussen de twee landen. Japan noemt de eilanden Senkaku, China spreekt van Diaoyu. De ruzie over de archipel is de afgelopen weken opgelopen. Chinese en Japanse activisten zijn naar de eilanden gegaan om de eisen kracht bij te zetten.

Eerder deze maand kocht Japan enkele eilanden van de particuliere eigenaar. Dat leidde tot rellen in China. Japanse ambassades, consulaten en bedrijven werden aangevallen.