MINSK - Het omstreden land Wit-Rusland is zondag naar de stembus gegaan.

De inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek kozen een nieuw parlement, maar de oppositie boycotte de verkiezingen. Oppositieleiders menen dat de uitslag al van tevoren vaststaat door fraude en intimidatie.

Wit-Rusland (dat ligt tussen Polen en Rusland) staat bekend als een van de laatste dictaturen van Europa. President Aleksandr Loekasjenko is al 18 jaar aan de macht. Alle 110 leden van het huidige parlement zijn trouwe aanhangers van hem.

De oppositie hoopte dat zondag minder dan de helft van de 7 miljoen kiezers kwam opdagen, waarna er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. Maar bij het sluiten van de stembureaus rond 19.00 uur was de opkomst echter al ruim 65 procent.

Uitslag

De uitslag wordt op zijn vroegst maandag verwacht. Waarnemers verwachten dat louter aanhangers van de president gekozen zullen worden.

Twee jaar geleden werd Loekasjenko zelf met overmacht herkozen als president. Hij kreeg bijna 80 procent van de stemmen, zijn naaste rivaal haalde nog geen 2,5 procent. Protesten tegen de uitslag werden hard onderdrukt. Het bewind pakte oppositieleiders op en stopte ze in de cel. Nog steeds zitten circa 16 mensen daarom vast.

De oppositie heeft dit keer niet opgeroepen tot straatprotesten tegen de uitslag, ''wegens algemene apathie''.

Ruzie

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van zondag ontstond een ruzie tussen Wit-Rusland en Zweden. Een Zweeds reclamebureau had in juli honderden teddyberen boven Wit-Rusland uit een vliegtuigje gegooid.

De knuffels droegen tekstbordjes waarop werd gepleit voor vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Twee Wit-Russische generaals werden ontslagen omdat het vliegtuigje ongestoord het luchtruim kon binnendringen. Bovendien zette Wit-Rusland alle Zweedse diplomaten het land uit.