BENGHAZI - De Libische autoriteiten willen een eind maken aan alle milities en gewapende groepen die niet onder het gezag van de regering in het Noord-Afrikaanse land vallen.

Dat maakte de Libische parlementsvoorzitter Mohammed al-Megaryef zaterdag bekend.

De autoriteiten hebben ook besloten om een 'meldkamer' in te richten in Benghazi om de krachten van het leger, het ministerie van Binnenlandse Zaken en brigades van het ministerie van Defensie bestaande uit voormalige rebellen te bundelen.

De verklaring komt een dag na een grote demonstratie tegen geweld en islamitische milities in de oostelijke Libische stad Benghazi. Een woedende menigte verdreef vervolgens een radicaalislamitische militie uit de tweede stad van Libië.

De strijders van Ansar al-Sharia sloegen op de vlucht toen honderden betogers hun kamp bestormden en gebouwen in brand staken. Bij de acties kwamen zeker 11 mensen om, 70 personen raakten gewond.

Milities brachten vorig jaar het regime van Muammar Kaddafi ten val. Daarna kwamen zijn wapens in handen van de strijders. Sindsdien neemt het geweld in Libië toe. De regering heeft de milities nog niet onder controle gekregen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier