RUTSHURU - De rebellenbeweging M23 verstevigt zijn greep op Oost-Congo en heeft een eigen bestuur voor het veroverde gebied in het leven geroepen.

De chef vredesmissies van de VN, Hervé Ladsous, waarschuwt dat de soevereiniteit van Congo op het spel staat.

M23 heeft de afgelopen maanden een groot deel van Rutshuru, dat aan Rwanda en Uganda grenst, veroverd op het regeringsleger. De opstandelingen hebben nu een handvol 'bestuurshoofden' benoemd.

Dat baart Ladsous zorgen. ''Ze hebben al min of meer een regering aangesteld, houden de burgerlijke stand bij en heffen belasting, en dat is natuurlijk onaanvaardbaar'', liet Ladsous weten na een bezoek aan Congo.

'Noodzakelijk'

De rebellen ontkennen dat zij een alternatief overheidsapparaat willen opzetten. Kolonel Sultani Makenga, de militaire leider van M23, houdt vol dat het nieuwe bestuur nu eenmaal noodzakelijk is om de orde in het gebied te bewaren. Hij verzekert dat hij er geen geheime agenda op na houdt.

Het geweld in het grondstoffenrijke oosten van Congo laaide na een periode van betrekkelijke rust afgelopen voorjaar weer op. Militairen van de legereenheid van de voormalige krijgsheer Bosco Ntaganda muitten, richtten rebellenbeweging M23 op en bonden de strijd aan met het regeringsleger.

Volgens Ntaganda, die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof, had de regering zich niet aan de bepalingen uit het vredesakkoord van 23 maart 2009 gehouden. De troepen van Ntaganda waren destijds middels dat akkoord ingelijfd door de Congolese strijdkrachten.

In de bossen van Oost-Congo hergroepeerden de deserteurs zich en richtten een nieuwe rebellenbeweging op. Die hebben zij M23 gedoopt - een verwijzing naar de datum van het in hun ogen geschonden vredesakkoord.