CAÏRO - Hosni Mubarak is nooit getroffen door een beroerte en hij verkeert niet in levensgevaar. 

Dat zegt de hoogste forensische arts van Egypte in een zaterdag verschenen vraaggesprek. Volgens Ihsan Kameel Gorgy kampt de gevangen Egyptische oud-president hooguit met een lage bloeddruk en wat duizelingen.

De voormalige sterke man van Egypte zit een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn aandeel in de moord op honderden demonstranten tijdens de opstand tegen zijn bewind in 2011.

Maar na nog geen drie weken in de Tora-gevangenis in de hoofdstad Caïro werd de 84-jarige Mubarak overgebracht naar een luxueus militair hospitaal, omdat hij na een beroerte op het randje van de dood zou balanceren.

Reeks beroertes

In juli keerde hij terug naar de Tora-gevangenis. Mubaraks familie legt zich bij die verhuizing niet neer, en vecht het besluit aan. De door veel Egyptenaren gehate oud-president zou in de gevangenis slecht worden behandeld. Mubaraks lijfarts beweerde bovendien dat zijn patiënt na terugkeer in de cel door een reeks beroertes was getroffen.

Dat is volgens Gorgy, die Mubarak zowel in het legerziekenhuis als na terugkeer in de gevangenis op verzoek van de procureur-generaal onderzocht, flauwekul. Ook van de longembolie die de lijfarts zegt te hebben vastgesteld is nooit sprake geweest, zegt Gorgy in de krant Al-Ahram. Mubarak ademt naar behoren en kan het prima zonder beademingsapparaat stellen.

Tegenstrijdige berichten

Al maandenlang komen er tegenstrijdige berichten naar buiten over de gezondheid van de 84-jarige Mubarak. Aanhangers van de gevallen president sturen om de haverklap berichten de wereld in over hoe broos diens gestel is en met hoeveel kwalen hij kampt.

Maar zijn tegenstanders geloven daar niets van. Zij lezen in de berichtenstroom een sluwe strategie. Mubarak zou zo het mededogen van de bevolking en een milde opstelling van de rechter willen winnen.

Mubaraks advocaat beschuldigt Gorgy ervan dat hij liegt en feiten over Mubaraks gezondheid onder het tapijt veegt. Advocaat Farid el-Deeb zegt naar de procureur-generaal te stappen om daar zijn beklag over Gorgy's woorden te doen. De forensisch arts zou de privacy van Mubarak hebben geschonden.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten