PARIJS - De Franse politie heeft zaterdag een man opgepakt die zou hebben opgeroepen de hoofdredacteur van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo te vermoorden.

De 43-jarige verdachte werd gearresteerd in La Rochelle. Hij wordt verhoord om vast te stellen of hij de man is die op een internetforum predikte dat hoofdredacteur Stéphane Charbonnier moet worden onthoofd.

Charbonnier (alias Charb) en zijn collega's hebben zich woensdag de woede van veel moslims op de hals gehaald door spotprenten van de profeet Mohammed te plaatsen. De Franse regering vreest dat Franse burgers en bezittingen in het buitenland het moeten ontgelden.

De afgelopen week koelden verontwaardigde moslims hun woede over een in de Verenigde Staten vervaardigde film die de draak stak met de islam, op onder meer Amerikaanse ambassades.

Protest

In Parijs werden zaterdag 21 mensen gearresteerd. Enkele moslims wilden in de Franse hoofdstad betogen tegen de anti-islamfilm en de spotprenten. Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls had de demonstraties in hartje Parijs verboden omdat hij vreesde voor een verstoring van de openbare orde.

Onder de arrestanten waren gesluierde vrouwen. Islamitische leiders in Frankrijk hadden hun achterban opgeroepen zich aan het verbod te houden.