AMSTERDAM - Bijna 90 procent Nederlanders vinden de reacties van moslims wereldwijd op de anti-islamfilm Innocence of Muslims overtrokken. 

Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van NU.nl

Van de 1500 ondervraagden zegt 38 procent wel te begrijpen dat moslims boos zijn op de film, terwijl 54 procent het daar niet mee eens is. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt dat mensen erg terughoudend moeten zijn met grappen over andere religies.

Toch denkt minder dan een kwart van de ondervraagden dat Youtube de anti-islamfilm zou moeten verwijderen. Eerder had het internetbedrijf evenals Google aangegeven het filmpje niet van de server te halen.

Europese Parlement

Volgens precies de helft van de ondervraagden is de reactie van Martin Schulz, de voorzitter van het Europese Parlement op de commotie verkeerd.

Schulz haalde woensdag hard ui naar de geruchtmakende film waarin de profeet Mohammed wordt bespot. Hij gaf te kennen niet alleen de inhoud te veroordelen, maar ook de verspreiders van de film:''Deze film beledigt de gevoelens van veel mensen in de wereld''.

Schulz deed zijn uitspraken na een ontmoeting die hij had met Arabische parlementariërs in Brussel. In zijn reactie veroordeelde hij ook de gewelddadige protesten die de film heeft uitgelokt.